Een hypotheek ga je vaak aan voor een lange periode. Natuurlijk is de rente die je over de lening moet betalen belangrijk. Maar er zijn ook andere aspecten waar je bij de keuze van een hypotheek op moet letten. 

Een belangrijk besluit vraagt zorgvuldige keuzes

Een lage rente lijkt en is vaak aantrekkelijk, maar soms kan je beter kiezen voor een net iets hogere rente met betere voorwaarden. Over de langere termijn kan dan blijken dat de hypotheek met die iets hogere rente uiteindelijk toch (veel) voordeliger was.

Belangrijke verschillen

Waarin kunnen de hypotheekvoorwaarden verschillen? We noemen maar een paar van de vele verschillen.

1. Boetevrij aflossen
Mag je wel of niet tussentijds boetevrij aflossen en zo ja hoeveel dan per jaar?

2. Hypotheekrente meenemen naar volgende woning
Kan je, wanneer je in de toekomst gaat verhuizen, jouw hypotheek “meeverhuizen”? Dat is vooral belangrijk wanneer je de hypotheek hebt afgesloten met de afspraak dat de rente voor een lange periode vaststaat. De rente is op dit moment laag. Veel relaties kiezen nu voor een lange rentevast periode van meer dan 20 jaar. Stel dat je over 10 jaar wilt verhuizen en de rente dan fors hoger is. Dan ben je toch wel heel blij wanneer je die lage rente blijft houden, ook bij de hypotheek voor de nieuwe woning.

3. Automatische rentedaling
Wel of geen korting als de schuld ten opzichte van de waarde van de woning lager wordt. Veel banken rekenen de hoogste rente wanneer de hoogte van het geleende bedrag min of meer gelijk is aan de waarde van de woning. Maar in de jaren na het afsluiten van de hypotheek kan die verhouding anders worden. Bijvoorbeeld omdat de waarde van de woning stijgt, terwijl door maandelijkse aflossingen de lening daalt. Het kan dan zo maar gebeuren dat op enig moment de schuld nog maar 80% of 60% van de waarde van de woning is. Er zijn geldverstrekkers die in zo’n situatie tussentijds een korting geven op de rente. Over de volle resterende looptijd van de lening kan dat in totaliteit een flink bedrag schelen.

4. Rentekorting
Sommige banken geven een korting op de hypotheekrente wanneer je een energiezuinige woning koopt of bij die bank ook een betaalrekening opent.

Het zijn zo maar enkele verschillen zoals die tussen de hypotheken van verschillende partijen bestaan. Er zijn er nog veel meer. Of die verschillen belangrijk zijn, hangt voor een deel af van jouw situatie. Het is ons vak om die verschillen te kennen en te kijken welke voorwaarden in jouw situatie belangrijk kunnen zijn. Op basis van die kennis kan je dan een goede keuze maken. Wij helpen je daar graag bij! Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op met Danny, Remco, Jorg of Pieter.