De 4 gevolgen van een stijgende hypotheekrente

Na een lange periode van rentedalingen moest het moment een keer aanbreken: de hypotheekrente stijgt. Wat is hiervan de oorzaak? Wat zijn de directe gevolgen en hoe ga je hier slim mee om? En wat is de verwachting van 2022? Wij zetten het voor je op een rijtje in dit artikel.

Oorzaak rentestijging

De rente stijgt door de hogere rente op staatsleningen en de huidige inflatie. Waar geldverstrekkers rentes voorheen niet vaak aanpasten vanwege de enorme concurrentie, is dat nu een ander verhaal. De tijden veranderen en ze zijn genoodzaakt de rentes te verhogen.

Gevolgen rentestijging

1. Minder lenen

Hoe hoger de hypotheekrente, des te minder je kunt lenen. Logisch natuurlijk, want je maandlasten moeten wel betaalbaar blijven.

2. Verhoogde maandlasten

Toch zullen de maandlasten door de hypotheekrente gaan stijgen. De maximale leensom bij het afsluiten van een hypotheek wordt namelijk bepaald aan de hand van het maximale bedrag dat je verantwoord maandelijks kunt aflossen. En als het rentecomponent daarbij toeneemt, blijft er minder over voor de aflossing.

3. Grote verschillen in de toekomst

Het merendeel van de huizenkopers heeft de afgelopen jaren bij een nieuwe hypotheek of bij een hypotheek waarbij de rentevastperiode moest worden verlengd, gekozen voor een lange rentevastperiode. Dat heeft alles te maken met de lage hypotheekrente. Geldt dit ook voor jou? Dan zul je gedurende deze periode geen gevolgen ondervinden van een eventuele rentestijging. Houd er wel rekening mee dat wanneer de rentevastperiode eindigt in de toekomst, het verschil tussen de rente die je nu betaalt en de dan geldende rente groot kan zijn.

4. Dalende huizenprijzen

Ondanks dat de hypotheekrentes nog steeds historisch laag zijn, kunnen de rentes sterker gaan stijgen. Uiteindelijk kan dit effect hebben op de huizenmarkt. Door een hogere hypotheekrente, stijgen de te betalen maandlasten en wordt het aantal potentiële kopers nog kleiner. Met als gevolg dat er minder huizen worden verkocht en de huizenprijzen zouden kunnen dalen.

Verwachting hypotheekrente in 2022

Of de hypotheekrente nog verder gaat stijgen, kunnen we helaas niet voorspellen. Wel verwachten de experts dat de rentestijging verder doorzet, weliswaar met kleine stapjes. Toch is deze stijging een extra reden voor huizenzoekers om snel in actie te komen. Voor huizenbezitters geeft dit een mooie kans om hun huidige hypotheek over te sluiten. En te profiteren van een nog steeds enorm lage rente.

Wil jij weten wat je kunt lenen en welk rentepercentage daarbij geldt? Of wil je jouw hypotheek oversluiten? Neem contact met Pieter op, hij bekijkt het graag voor je en helpt je graag op weg.