De wereld van hypotheken en verzekeringen is altijd in beweging. Ook de afgelopen maanden zijn er weer ontwikkelingen geweest die in je voordeel of nadeel zouden kunnen werken. We praten je graag bij over de belangrijkste ontwikkelingen. 

1. Oversluiten of aflosvrij maken hypotheek erg populair

Een nieuwe hypothecaire geldlening afsluiten om je woonlasten te verlagen. Iets wat je momenteel veel ziet gebeuren. Met de huidige rentestand is dat zeker geen gek idee. Dit kun je doen door het oversluiten van je huidige hypotheek of door te kiezen voor een lening waarop tussentijds niets wordt afgelost. Of een combinatie hiervan. Hoe dat zit? We leggen het je hieronder kort uit.

Huidige hypotheek oversluiten

Heb je in het verleden een hypotheek met lage rente maar korte looptijd afgesloten? Of juist eentje met hoge rente en lange looptijd? Dan is het op dit moment zeer aantrekkelijk om jouw huidige hypotheek over te sluiten. En spreek je een lange rentevast periode af? Dan profiteer je de komende tijd nog van de huidige lage rente.

Hypotheek aflosvrij maken

Maandelijks niet alleen rente over de lening betalen, maar ook elke maand een stukje van de lening aflossen. We kunnen ons voorstellen dat je hier in het verleden voor hebt gekozen. Het is namelijk een van de eisen om de hypotheekrente in mindering te brengen op jouw belastbaar inkomen. Maar nu de rente zo laag is, is het belastingvoordeel dan ook beperkt. En door besluiten van de politiek zal deze aftrekbaarheid alleen maar lager worden.

Een lage rente en een lage aftrek levert voor veel mensen maar een beperkt fiscaal voordeel op. Wat dan aantrekkelijk is? Een hypotheek waarbij niet langer maandelijks een deel van de lening wordt afgelost. Met een hoger besteedbaar inkomen tot gevolg.

2. Hulp bij financiering verduurzamen woning

De energiemarkt staat op zijn kop. Wat nu? Om de stijgende energieprijzen enigszins te drukken, is het energiezuinig maken van jouw woning een goede uitkomst. Een aantrekkelijke investering als je het ons vraagt. Wist jij al dat dit gefinancierd kan worden? Er zijn meerdere manieren om geld te lenen voor het energiezuiniger maken van jouw woning. In een relatief korte periode heb je deze investering terugverdiend en worden daarmee jouw totale woonlasten lager.

Dit zijn jouw opties wat betreft financiering:

  • Subsidies
  • Regelingen van gemeenten, provincie en overheid
  • Leningen door banken en andere hypotheekverstrekkers

3. Even controleren: andere WOZ-waarde, andere hypotheekrente?

Eén keer per jaar stelt de WOZ de waarde van onroerende zaken vast. En dus ook van jouw woning. Waarschijnlijk is deze waarde hoger dan vorig jaar. Is de waarde van jouw WOZ-beschikking ook gestegen? Dan kan het interessant zijn om te onderzoeken of de rente over jouw hypotheeklening iets kan dalen.

Er zijn ook voorbeelden bekend waarbij huiseigenaren heel forse verlagingen van de door de gemeente vastgestelde WOZ hebben verkregen. Toch komt dit bij normale en beperkte aanpassingen van de WOZ-waarde niet vaak voor. Verwacht je toch een fors lagere waarde? Dan is het verstandig om eerst te onderzoeken of, wanneer je gelijk hebt, dit gevolgen heeft voor de hoogte van de hypotheekrente die je moet betalen.

Heb je naar aanleiding van bovenstaande ontwikkelingen vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Zoals je weet helpen we je graag de situatie te verhelderen zodat je de juiste beslissingen kunt nemen. Contact opnemen kan via info@eenhypotheken.nl of via het telefoonnummer 0412 783 008.