De afgelopen twee jaar is het aantal aflossingsvrije hypotheken bijna verdubbeld. Waarom kiezen steeds meer mensen voor een aflossingsvrije hypotheek? Wat zijn de voordelen? En wat zijn aspecten waar je rekening mee moet houden? Na het lezen van het artikel weet je waarom aflossingsvrije hypotheken steeds populairder worden en of dit voor jouw situatie interessant kan zijn.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alléén rente betaalt. Doordat je niet aflost blijft de hypotheekschuld de volledige looptijd hetzelfde. Er blijft aan het einde van de looptijd een hypotheekschuld openstaan. Of het interessant of slim is hangt af van een aantal factoren.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een aflossingsvrije hypotheek?

Steeds meer mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek omdat de hypotheekrenteaftrek steeds minder geld oplevert. De oorzaak daarvan is onder andere de lage rentestand.

Tevens zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen en komen er maar weinig huizen in de verkoop. Een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek kan kopers een steuntje in de rug geven. Door een deel van de hypotheekschuld niet af te lossen zijn de hypotheeklasten lager waardoor je misschien net wél het droomhuis kunt kopen. Dit doordat de hypotheeklast hierdoor mogelijk wel binnen je uitgavenpatroon past.

Wat zijn de voordelen? 

Met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek is je maandlast dus lager. Je besteedbaar inkomen is hierdoor hoger. Toch zijn er verschillende zaken die je mee moet nemen in je overweging.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Aan het einde van de looptijd houd je een hypotheekschuld over;
  • De te verkrijgen aflossingsvrije hypotheek is maximaal 50% van de marktwaarde van de woning;
  • Als je nu voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluit, kun je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek;
  • De aflossingsvrije hypotheek zul je aan het eind van de looptijd alsnog moeten aflossen, of bij verkoop van jouw woning.

Ons advies is dan ook om elke situatie apart te bekijken. Wat past bij jouw inkomsten- en uitgavenpatroon? De meest wenselijke situatie is zoveel mogelijk aflossen met daarbij een prettige maandlast. Aflossingsvrij kan een uitkomst zijn maar is niet het uitgangspunt. Ben je benieuwd hoe we tegen jouw situatie aan kijken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via info@eenhypotheken.nl of 0412 783 008. We helpen je graag op weg.